FİLİPİNLER GENEL BİLGİLER
Filipinler’de yaklaşık iki hafta kaldık. Puerto Princesa ve El Nido’dan başladık, daha sonra Cebu’ya geçtik ve son olarak da Boracay’a geldik.
İlk başta oldukça olumsuz izlenimler oluşmuştu bizde; zamanla gittiğimiz her yeni şehirde imajı iyiye gitti gözümüzde.
Bir de “bir yere alışmak” diye bir şey var gerçekten; yeni bir yere gelinen ilk günlerde hep biraz yabancılık çekiyoruz; anlamaya, tanımaya çalışırken bir miktar tedirgin de hissediyoruz bir yandan. Birkaç günün sonunda kendimizi o kültürde daha rahat hissetmeye başlayıveriyoruz, garipsediğimiz şeyler normalleşiyor vs.
Filipinler’le ilgili genel izlenimlerimiz:
*Duyuluşu İspanyolcaya çok benzeyen kendi dillerinin (Filipino) yanısıra halk İngilizce konuşuyor. Reklam panolarında, marketlerde iki dil birbirine karışmış olarak kullanılıyor.
*Halkın büyük çoğunluğu Hristiyan, oldukça da dinlerine bağlı Katolikler.
*İnsanlar güler yüzlü, biriyle göz göze geldiğimiz an gülümsüyor. Ayrıca yardımseverler, bir şey soyduğumuzda içtenlikle yardımcı olmak istediklerini hissettik hep. Hallerinden memnun, mutlu görünüyorlar genel olarak. Çok neşeliler, sohbet esnasında gereksiz yere kahkaha atarken yakalıyoruz kendimizi 😄”Asya’nın mutlu insanları efsanesi”ne gezdiğimiz diğer ülkelerin hepsinden çok burada tanık olduk.
*Eşçinsellik çok yaygın ve toplumca normal olarak kabul görmüş (Tayland’daki gibi). Her türlü işte çalışabiliyorlar. Cebu’da tuttuğumuz evin emlakçısı, ElNido’da garsonlar, Boracay’da market çalışanı...
*Ülke genelinde internet hızı çoook yavaş (özellikle de El Nido’da)
*Otobüste inmek isteyenin bunu belirtmek için öpücük attığını duymuştuk, inanmamıştık😄Kendimiz de tanık olduk sonra, doğruymuş🙃. Aynı şekilde garson çağırmak, yol istemek için de öpücük kullandıklarına rastladık sonra. Neşeli, sevgi dolu millet vessalam😙
*Trafik, gezdiğimiz diğer Güney Asya ülkelerinin aksine sağdan akıyor.
*En büyük şehirlerden biri olan Cebu’da ulaşım için motortaksi, #jeepney en ekonomik seçenekler. Biraz daha konfor isteyen için #grab ve beyaz taksiler de yaygın.
*Çok pahalı bir ülke diyemeyiz ama, #backpacker yeri değil pek. Daha çok paralı turistlere yönelik bir turizm anlayışı var. Ülkeyi gezmek ve aktiviteleri deneyimlemek için paraya ihtiyacınız oluyor.
Ulaşım coğrafi nedenlerle oldukça zor; zahmetli olduğu için de maliyetli. Ayrıca sürekli vergi ödemeniz gerekiyor gezerken...
*Erkeklere ‘Sir’, kadınlara ‘Mom’ diye hitap ediyorlar😄
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder