Çarşamba, Ağustos 15, 2012

orta avrupa gezim: viyana!!!

gezimize viyana’dan başladık ve iki gece konakladık. yani iki yarım bir tam gün geçirdik. hemen anlatmaya başlıyorum:

viyana’da 3 büyük saray var. belvedere, hofburg ve schönbrunn. biz de her gün birini ziyaret ettik. fakat, yalnızca, en önemlisi olan schönbrunn’un içini  gezme vaktimiz oldu. türkçe anlatımlı kulaklık da olduğundan çok faydalı ve keyifli bir gezi oldu. hanedana, maria teressa’ya, elizabeth’e (sisi) ve ünlü marie antonite’ye (ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler) dair pek çok bilgi edindim.
onun dışındakilerin bahçesini gezmekle yetinmek zorunda kaldık, malum zaman çok sınırlıydı.


saray bahçeleri çok büyük ve çok sade, çok huzur verici. her birinde havuzlar var ve havuzlarda heykeller var istisnasız. zaten gezdiğimiz tüm şehirlerde en çok dikkatimizi çeken, her yerde karşımıza çıkan son derece zevkli heykellerdi. o noktada, türk tarihinde resim ve heykelin yasaklanmasının kültürümüzde nasıl bir gedik oluşturduğunu fark ettim üzülerek..


saraylardan başka, prater’e  (lunapark) gidip viyana’nın sembolü dev dönme dolaba bindik (wiener riesenrad).
cumartesileri kurulan bitpazarını gezdik.
büyük gotik katedral stephans dom’u gezdik.
aida’da sacher torte yedik kahve eşliğinde.
peter kirsch’i (barok kilise), judenplatz’ı (yahudileri anma müzesi), ehemalige minoriten kircshe’i (italyan azınlık kilisesi), karlskirsche’i (barok kilise), kunsbauwerke’yi (şeker evler) ziyaret ettik.


tuna nehri kenarında oturup dinlendik.
şehirde bisiklet kullanımı çok yaygın. bisiklet kiralayıp gezmeyi çok istedik ancak fırsatımız olmadı. şehir içi ulaşımda toplam 6 hattan oluşan ve hepsi bir yerden birbirine bağlanan son derece pratik olan metroları (u-bahn) kullandık. bindiğimiz her metroda bir türk’le karşılaştıkJ

aa, unutmadan, dönüş uçağımız viyana’dan olduğundan son günümüzü de orada geçirdik. gelecek postlarda;)