Pazar, Ocak 01, 2017

2016 aralık ayı filmler (4) ve kitaplar (2)

dağ 
dağ 2 vizyona girdiğinden beri dağ'ı izleyip dağ 2'yi vizyonda görebilme isteğim vardı. bir akşam nihayet oturup dağ'ı izleyebildim evde, fakat dağ 2'nin gösterimlerine yetişemedim maalesef.
filmi izledikten sonraki akşam beşiktaş'taki terör saldırısı oldu, ertesi gün de filmi televizyonda verdiler bunun üzerine...


güzel film... ufuk bayraktar için ne denebilir bilmiyorum zaten. saatlerce oynasın saatlerce izleyelim...
film çok çok sinir bozucu bir yandan da... yıllardır o dağlarda ne için ne ile savaş veriliyor. nasıl bir saçmalık... hem sinir bozucu hem çok üzücü. "bu saçmalıktan nemalanan herkesin bin belasını versin allah" diye diye izledim filmi...

captain fantastic
yine vizyondayken çok merak edip de izleyemediğim bir filmdi. allahım nasıl bir hayat yaşıyorsam, kendime iki saat ayırıp sinemaya gidemiyorum ya, o da ayrı konu. neyse bir akşam evde izledim bu filmi de.


fikir çok güzel, düşüncelerimle, hayat felsefemle örtüşüyor. doğada yaşamak, doğal kalmak vs.
ancak film bir "sistem eleştirisi"nden farklı; neşeli, hatta biraz absürd bir nitelikte devam ediyor.
eğlenceli, yer yer dramatik ve düşündürücü, ayarında kararında bir film.
*filmi izledikten sonra, hakkında yazılanları okuduğumda, aman tanrım, ne tartışmalar kapışmalar. sözlükte herkes birbirine amma da giydirme derdinde yahu. ille karşıdakini ezme, üstün gelme tutkusu. bu ne hırs, anlam veremiyorum ben.
ayrıca, "bazen bir film sadece bir filmdir" demek istiyorum:) o kadar ille doğrusunu ben anladım, ben bildimlik kadar ciddi bir mesele değildir yani. sakin olun:)
**filmi izledikten sonraki günlerde 11 yaşındaki öğrencim ile gelecek hayallerini konuşuyorduk.
"meslek hayalim yok" dedi. "meslek medeniyetin ürünüdür, doğada meslek yoktur" diye ekledi. ben ağzım açık kalakaldım. içimden "vay anasını sayın seyirciler" dedim, "çocuk benim 30 yaşımda anladığımı şuncacık yaşında anlamış" dedim. :)
filmi önerdim sonra ona da;)

i origins


bu filmi bir süre önce, sevdiğim bloglardan birinde görüp not almıştım. enterasan konusu ilgimi çekmişti. nihayet izleme fırsatı bulduğumda ise, bu ilgi çekici konunun anlatılış biçimini yeterince iyi bulmadım. güzel sahneler, etkileyici diyaloglar elbette var ve iyi bir film ama, beklentimi karşılamadı.

 nadide hayat



televizyonda denk geldi de izledim bu filmi. sanırım, çağan ırmak'ın en kötü filmi... kalitesiz türk filmleri tadında karikatürize karakterler, hiç doğal olmayan diyaloglar, komik olmayan "komik" sahneler.... sonunu zor getirdim vallahi. iki dev oyuncuya da yazık olmuş yahu...

sapiens- insan türünün kısa bir tarihi
aslında kitap 4 aydır elimde. ara ara hızlanan ara ara yavaşlayan bir tempo ile okudum. her sayfası bilgi veren, her bir bölümü sürükleyici olan inceleme türünde bir kitap sapiens.


altı çizile çizile okunacak dönüp dönüp bakılacak türden...
4 temel kısımdan oluşuyor:
-bilişsel devrim
-tarım devrimi
-insanoğlunun birleşmesi
-bilimsel devrim

13,5 milyar yıl önce bing bang ile başlayarak, adım adım günümüze geliyor bu kısımlarla.
hatta günümüzden de öteye geçip geleceğe dönük tahminlerde bulunuyor.
antropoloji, sosyoloji, insanlık tarihi, psikoloji, biyoloji gibi pek çok bilim dalına dair çok şey öğrendim ben. 
öğrenmeye meraklı herkese öneririm.

oz büyücüsü
"rehberlik servisimizi kitaplandırıyoruz" projesi kapsamında çocuklar okusun diye aldığım çocuk klasiklerinden. çocukken okumayı atladıklarımı okuyorum ben de çocuklarla beraber. geçmişteki eksiklerimi kapatmaya çalışıyorum beyhude bir çaba ile... yetişmek imkansız aelbette "mutlaka okunması gereken" kitaplara...