Cumartesi, Mayıs 04, 2013

a dangerous method- david cronenberg

1900lü yılların başında zürih ve viyana'da sigmund freud, carl gustav jung, sabina spielrein ve biraz da otto gross'un birbirleriyle ilişkileri, birbirlerini nasıl etkiledikleri çerçevesinde giden bir film.. 
film michael fassbender, viggo mortensen ve vincent cassel gibi sağlam oyuncuları bünyesinde barındırırken, başrol kadın oyunculuğunu da dönem filmlerinin tanıdık yüzü keira knightley üstleniyor. oyunculuklar, kostümler, mekanlar başarılı.. daha bu yaz görmüş olduğum belvedere sarayından, freud'un evinden (filmdeki görüntüler gerçek değil ama gerçeğine sadık olarak oluşturulmuş da olabilir) görüntüler görmek de ayrı bir keyif verdi bana!
film, her ne kadar psikanalizin doğuşunu anlatıyor gibi dursa da, bu konuda bilgisi olmayan birinin, filmden sonra da psikanalizi, freud'u, jung'u tanıyacağını pek düşünmüyorum açıkçası.. hatta, bilirsiniz, "az bilgi hiç bilgiden tehlikelidir". izleyenler, tüm bunları belki de yanlış tanıyacaklardır... ve bana kalırsa, biyografik yapımlar, bu konuda çok dikkatli olmalılar. (bu konuda yakın zamanda sylvia'da da yazmıştım.) film bu anlamda biraz zayıf... 
yine de, ben, bu alandan biri olarak, filmi pür dikkat izledim ve keyif aldım.. o dönemin ruhunu, havasını hissedebilmek hoşuma gitti. ve bittabi, viggo mortensen da freud'a az biraz daha benzeseymiş daha iyi olacakmış!

ve son olarak, filmden etkileyici bir kesitle veda ediyorum sizlere: