Cuma, Haziran 15, 2018

Aile Dizimi


Terapist olmanın en temel adımı ve olmazsa olmazı kendi terapinden geçmektir. En çok da bu nedenle, bir süredir deneyimlemek istediğim aile dizimine nihayet katıldım mayıs ayında.
Dizimim açılmamasına, sadece katılımcı olmama rağmen, oldukça değerli farkındalıklar kazandıran bir çalışmaydı. Bir daha katılmak ve bu sefer dizim açtırmak istiyorum. 


Psikolog Vedat Cengiz son derece deneyimli ve adeta ustaydı yaptığı işte. Kendisine de, ekibindeki Gülay Şahin ve Tüten'e de bir kez de buradan teşekkür etmek isterim.
Ve meslektaşlarıma bu deneyimi kesinlikle tavsiye ederim.




DNA’larımız ile atalarımızdan bize, travmaların, anıların kodlanarak geçtiği konusunda bilimsel çalışmalar var.

Alman terapist Bert Hellinger’in farklı toplumlar ve kabileler ile uzun yıllar çalışması sonucunda geliştirdiği aile dizimi yöntemi ile bireysel olarak bize ait olmayan ama köklerimizden getirdiğimiz için taşıdığımız yükleri fark etmemiz ve böylelikle onları hafifletmemiz mümkün oluyor.
Özellikle savaş, göç, iflas hikayeleri, yas sürecinde dünyaya gelen ikame çocuk gibi konularda çalışılmakla beraber; pek çok farklı konuda da işleyen bir yöntem.
Bir grup terapisi çalışması olarak uygulandığından, bir araya gelen bir grup insan (ki aralarında mutlaka kader bağı olduğunun ortaya çıktığı söyleniyor) bir çember oluşturuyor. Ve bu çemberin enerjisi, gücü ile temsili roller vasıtasıyla sağaltım sağlanıyor.





*Konu hakkında bilgi sahibi olmak için önerilen kitaplar:

Seninle Başlamadı
Aile Enerjileri
Ataların Gözyaşları
Hayatım Pahasına ve
Bert Hellinger’in kitapları.