Pazar, Aralık 09, 2018

Çin Tuzu (MSG) Alerjisi

ÇİN TUZU (msg) ALERJİSİ
Yurt dışı seyahatlerinin zorluğu, alıştığın beslenme düzeninden uzaklaşmak zorunda kalmak ve bedeninin buna tepki verebilmesi.
Kendi ülkende, menüde yer alan her yiyeceği tanımak ve içeriğini az çok bilmek büyük rahatlık. Yurtdışında, hele ki uzak bir kültürdeysen bu çok mümkün olmuyor maalesef. 
Hindistan’da vücudumuzda kırmızı kabartılar çıkmaya başladı. Kaşınıyorduk biraz. Başta sinek, böcek ısırığı olabilir mi diye düşündük; ama ısırık gibi değildi, alerjiydi belli ki. Ayrıca uyurken uzun kol-bacak giyiyor, gündüz de off sprey kullanıyorduk. Yani ısırılmıyorduk. Nutella ve muz çok tüketiyorduk, tek tek kestik ikisini de, devam etti yine de. 
Sonra Tayland’a geçtiğimizde yine olunca yumurtadan şüphelendik, her yemeğe kırıyorlardı çünkü, yumurtayı da kesmeyi denedik. Yine devam etti, en son paketli gıdadan şüphelendik; gün içinde mutlaka bisküvi, fıstık vb yiyorduk. Onları kesince de devam edince, bir türlü bulamamak canımızı sıktı. Olmadığı günleri, yerleri gözden geçirelim dedik ve geçmişe doğru düşününce, Bangkok’ta evde kalırken hiç kabarmadığımızı fark ettik. Nihayet aklımıza geldi, yemeklere konan bir baharat, sos vs dokunuyor diye. Hemen internetten araştırdık, sevgili @gezginyogini nin yazısı çıktı karşımıza. Batı ülkelerinde yasak olan Çin tuzunun Güney Asya ülkelerinde serbest olduğunu ve kimilerine dokunabildiğini yazmış. Sebebini bulmak bizi çok rahatlattı. Sıra geldi çözümüne. Mümkün olduğunca streetfood dan, karışık yemeklerden uzak durmaya gayret ettik. Dışarıda yemek yediğimiz her yerde de içine MSG koymamalarını rica ettik. Bu kısım sandığımız kadar kolay olmadı. Dil problemi nedeniyle kendimizi anlatmakta epey zorlandık. (MSG olarak değil, üreten en büyük markanın adı olan ajinomoto olarak biliyorlar.) Yine de minimuma indirebilmek bizi epey rahatlattı. Endonezya ve Malezya’da da dışarıdan aldığımız her ürünün içeriğini okuyarak korunmaya çalışıyoruz.




Endonezya-Bali

TANAH LOT TEMPLE-BALI-ENDONEZYA
Bali’de 3.günümüz.🏝
@Bookingcom dan sakin ve temiz diye Tabanan’da tuttuğumuz guest house’ın sahibi Türk çıktı.🇹🇷
Şaşkın ve bir o kadar memnunuz buraya geldiğimizden beri🙏🏻
2 gündür, hem tam da dinlenme ihtiyacındayken burada evimizde gibi rahat olduğumuzdan hem yağmur nedeniyle, sadece Tabanan’ı kısaca bir turlama fırsatımız olmuştu. 
Bugün ise mis gibi güneş vardı Bali’de🌞
Erkenden çıkıp güzelce gezdik.
Önce yerel pazarları, pirinç tarlalarını, sonra Kedungu plajını ve en son da Hindu tapınağını gezdik.
Hindistan’da hiç tapınak ziyaretimiz olmamıştı, burası gezdiğimiz ilk Hindu tapınağı oldu.
Hint Okyanusu’na bakan muhteşem manzarası ve mimarisi ile çok etkileyiciydi.


TEGENUNGAN ŞELALESİ/UBUD
Bali’de gezilecek yerlerin başında Ubud geliyor. Maymun ormanı, pirinç terasları, şelale ve muhteşem doğa var Ubud’da.
Dün gezdik Ubud’u.
Şelale muhteşemdi! (Girişi 15000 IDR, yani 1 USD)

BALİ GÜNLERİ
Endonezya’nın Bali adasında 7.günümüz. Tabanan’da Bali Sweet Home! da kalıyoruz.
Diğer Güney Asya ülkeleri gibi, burada da ulaşımın en pratik yolu motorsiklet. Biz de gelir gelmez motor kiraladık.
Hava sıcak ve nemli. Maalesef yağmurlu sezondayız. Kesintisiz yağmıyor neyse ki; ama, her gün mutlaka yağıyor bir posta. Genelde sabahtan öğlen 2-3’e kadar güneşli oluyor ve biz de her gün erkenden dışarı çıkıp, yağışsız zamanın tadını çıkarmaya çalışıyoruz.
Bali’de görülecek yerler pirinç tarlaları, kelebek bahçeleri, doğa için Ubud, deniz için güneybatıdaki plajlar (Kuta, Canggu), kültür için tapınaklar ve elbette kahve kuşağında yer alan bu ülkenin olmazsa olmazı coffeeshoplar... Hatta dünyanın en pahalı kahvesi #luwakcoffee de burada üretiliyor.
Ubud’da gördüğümüz muhteşem şelale için bir önceki gönderiye🌊, Tabanan’da gördüğümüz etkileyici Hindu tapınağı için de ondan önceki gönderiye bakabilirsiniz🏯
Yollar harikulade, her yer fotografik! Sürekli durup fotoğraf çekip öyle devam ediyoruz 🌾🌾🌾

HİNDU CENAZESİ 
Endonezya’nın geneli Müslüman; ama, Bali Hindu.
Bali’de bir gün Kedungu Plajı’na gittik. Vardığımızda deniz dalgalı ve hava kapalıydı. O nedenle yüzemedik. 
Hayatımızda ilk defa gördüğümüz bir ritüele tanık olduk orada. Oturmuş dalgaları izleyip sohbet ediyorduk ki; kamyonetlerle insanlar geldi. Kasalardan inip denize doğru yürüdüler. En öndekinin elinde yaşlı bir adamın çerçevelenmiş fotoğrafı, bir başkasının elinde bir kase (muhtemelen küllerin durduğu), bazılarının elinde vurmalı çalgı aletleri, bazılarında da şemsiye vardı. Birtakım ritüellerden sonra kasenin içindekileri denize savurdular. 
Hindistan’daki günlerimizde Hindistan’ın göbeğinde değil de Goa’da, turistik bir bölgede olduğumuzdan, böyle bir fırsatımız olamamıştı. Hayatımızda muhtemelen bir daha görme fırsatı bulamayacağımız böyle bir törene Bali’de, hem de tesadüfen, denk gelmek büyük şanstı.

SALAM ORPHANAGE, TABANAN, BALI
Bali’de bir gün, kaldığımız guesthouse’a Avusturalya’dan Rotary Club’dan misafirler geldi. Onlarla beraber 14 yıldır destekledikleri yetimhaneye gittik. Bali Sweet Homer’un çok yakınındaki bu yetimhanede tadilat yapılıyordu. Biz de inşaata yardım ettik, beraber yemek yedik ve çocukların Noel için hazırladığı dansları izledik, müzikleri dinledik.
Oldukça değişik bir deneyim ve keyifli bir gündü.

JATILUWIH PİRİNÇ TERASLARI
Bugün harika yollardan geçerek Unesco Dünya Mirası Listesi’nde yer alan pirinç teraslarını ziyaret ettik.
Esasen, Bali’de herhangi bir yolda sağlı sollu muhteşem pirinç tarla ve terasları manzaraları görmek çok olağan (en azından bizim kaldığımız Tabanan’da öyle).
Buraya girişte ücret alıyorlar ama ücret vermeden de girip civarını gezebiliyorsunuz. Eğer tarlanın içine kadar girmek istiyorsanız bilet göstermeniz gerekiyor (bilet için 1USD gibi bir meblağ ödemeniz gerekiyor).


PURA LUHUR BATUKAU
Bir ülkeyi ziyaret etmenin en iyi yanı; doğası, görülecek yerlerini görmekten ziyade, yepyeni bir kültüre tanıklık ediyor olmak.
Dünyanın bambaşka coğrafyalarında insanın nasıl yaşadığını, alışkanlıklarını öğrenmek.
Pirinç teraslarından sonra, bir tapınağa gittik. Vaaz benzeri bir toplaşma ve ritüel vardı. Meğer bugün Lachit Divas’mış, yani Hinduların pek çok özel gününden biri.
Daha sonra yolda, müzik aletleri çalarak bir yerlere giden 20-30 kişilik gruplar gördük. Onlar da bu özel günle ilgili bir ritüele gidiyor olmalıydı.
O anın videosu, Bali hikayelerinde🌟
Tapınağa giriş kurallarını gördünüz mü? İlginç değil mi? 
Her toplumda menstrüasyon kirli bulunuyor olsagerek ki, kutsal yerlere giriş uygun bulunmuyor...

ENDONEZYA’da ALIŞVERİŞ ve YEMEK
Endonezya’da kredi kartı kullanamıyoruz (visa, master çoğu yerde geçerli değil). İran’da da öyleydi. Tayland’da ancak belli yerlerde ve belli meblağın üstünde alışveriş yapınca kullanılabiliyordu. Sadece Hindistan’da Türkiye’deki gibi rahat kullanabildik. Hakikaten ne çok alışmışız Türkiye’de en ufak alışverişimizde cırt cırt geçmeye. Büyük rahatlık, kıymetini bilmek gerek😉
Bali’de İndo, Alfa, MiniMart yaygın olarak var market olarak. Bir de Hardys var. Hepsi de küçük marketler ve ürün seçenekleri çok yetersiz. Ubud’da CocoMart vardı, biraz daha büyüktü (normal bir Migros kadar) ve farklı ürünler bulabilmiştik. Bir defa da Denpasar’da Lotte’ye gittik, hipermarket orası ama yine de pek sevmedik.
Tayland’daki 7/11 lara, Tescolara ve sokakta sürekli yiyecek satılmasına çok alışmışız;) Burada, dışarıda yiyecek pek bulamadık.
Neyse ki, kaldığımız yerde kendimiz pişirebiliyoruz. Bulabildiğimiz malzemelerle özlediğimiz Türk yemeklerini pişirip yiyoruz. Şakşukadan, zeytinyağlı taze fasülyeye, kuru fasulyeden cacığa, domatesli makarnadan çoban salataya harika yemekler yapıp yedik burada.

BALI/ENDONEZYA-Son
Bali günleri bitti.
Bir başka macera için uçağımızı bekliyoruz.
Havaalanında fotoğraflara bakıyoruz ve 10 gün kaldığımız Bali’yi değerlendiriyoruz.
Bali demek, muhteşem doğa, yeşil, şelale, deniz, yağmur demek! 🌊🌴🌸🌿🌺💦
Bali demek, maymun ormanları, kelebekler demek! 🐒🦋🐵
Bali demek, kahve demek! Luwak kedisinin dışkısından çıkan kahve çekirdeğinden üretilen dünyanın en pahalı kahvesi demek! 💩🤦🏻‍♀️☕️
Bali demek,pirinç tarlaları ve terasları, aralarda gezen kazlar demek! 🌾🦆🍚
Bali demek, Hindu tapınakları, festivalleri ve ritüelleri demek!🕉
🍀🍀🍀🍀🍀
Biz en popüler yerleri olan Kuta ve Canngu’ya gitmedik, turistik yerlerden sadece Ubud’u gezdik. Orası da onca turiste rağmen bozulmamış ve dokusunu korumuş göründü bize. 
Bizim gezdiğimiz yerler yerel hayatı gözlemleyebildiğimiz bölgelerdi ve bir görsel şölendi!