Pazar, Aralık 09, 2018

Çin Tuzu (MSG) Alerjisi

ÇİN TUZU (msg) ALERJİSİ
Yurt dışı seyahatlerinin zorluğu, alıştığın beslenme düzeninden uzaklaşmak zorunda kalmak ve bedeninin buna tepki verebilmesi.
Kendi ülkende, menüde yer alan her yiyeceği tanımak ve içeriğini az çok bilmek büyük rahatlık. Yurtdışında, hele ki uzak bir kültürdeysen bu çok mümkün olmuyor maalesef. 
Hindistan’da vücudumuzda kırmızı kabartılar çıkmaya başladı. Kaşınıyorduk biraz. Başta sinek, böcek ısırığı olabilir mi diye düşündük; ama ısırık gibi değildi, alerjiydi belli ki. Ayrıca uyurken uzun kol-bacak giyiyor, gündüz de off sprey kullanıyorduk. Yani ısırılmıyorduk. Nutella ve muz çok tüketiyorduk, tek tek kestik ikisini de, devam etti yine de. 
Sonra Tayland’a geçtiğimizde yine olunca yumurtadan şüphelendik, her yemeğe kırıyorlardı çünkü, yumurtayı da kesmeyi denedik. Yine devam etti, en son paketli gıdadan şüphelendik; gün içinde mutlaka bisküvi, fıstık vb yiyorduk. Onları kesince de devam edince, bir türlü bulamamak canımızı sıktı. Olmadığı günleri, yerleri gözden geçirelim dedik ve geçmişe doğru düşününce, Bangkok’ta evde kalırken hiç kabarmadığımızı fark ettik. Nihayet aklımıza geldi, yemeklere konan bir baharat, sos vs dokunuyor diye. Hemen internetten araştırdık, sevgili @gezginyogini nin yazısı çıktı karşımıza. Batı ülkelerinde yasak olan Çin tuzunun Güney Asya ülkelerinde serbest olduğunu ve kimilerine dokunabildiğini yazmış. Sebebini bulmak bizi çok rahatlattı. Sıra geldi çözümüne. Mümkün olduğunca streetfood dan, karışık yemeklerden uzak durmaya gayret ettik. Dışarıda yemek yediğimiz her yerde de içine MSG koymamalarını rica ettik. Bu kısım sandığımız kadar kolay olmadı. Dil problemi nedeniyle kendimizi anlatmakta epey zorlandık. (MSG olarak değil, üreten en büyük markanın adı olan ajinomoto olarak biliyorlar.) Yine de minimuma indirebilmek bizi epey rahatlattı. Endonezya ve Malezya’da da dışarıdan aldığımız her ürünün içeriğini okuyarak korunmaya çalışıyoruz.




2 yorum:

  1. Aman yemeyin MSG. Lütfen!!!

    MSG, mono sodyum glutamat yani, kaçınılması gereken bir şey. Evet müthiş bir lezzet katıyor; ama akla hiç gelmeyecek kadar da zararlı imiş. Hazır çorbalarda olurdu. Hala var mı bilmiyorum. Lezzetli bir zehirmiş. Şeker gibi...

    Sakın..... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili ACEMIDEMIRCI,
      Kesinlikle zararlı bir şey olsagerek ki vücudumuz tepki verdi ve yiyemedik neyse ki.

      Sil