Cumartesi, Aralık 01, 2018

2018 Eylül Ayı Kitaplar (2) ve Filmler (2)

Eylül ayı, ilk Pazartesi ile yaz tatilinin bitişi demek benim için. Fakat, bu yıl, öncekilerden farklı olarak 15’inde izne ayrılacağımı bilerek başladım ve keyifle geçirdim iki haftamı. Bir yandan da hayatımdakisevgiliinsan ile çıkacağımız seyahatin hazırlıklarını yapıyordum. İşten ayrılınca bir hafta boyunca gündüz tamamen ev, valiz toplama; akşamları da dostlar ile veda görüşmeleri ile geçti.
Sonra İzmir’e ailelerle vedalaşmaya gittik. İzmir’den Ankara’ya geçip oradaki dostlarla vedalaştık ve Doğu Ekspresi’ne binerek Kars’a gittik. Kars, Ağrı ve Van’ı gezdik.
Tüm bu yoğunlukta okuduklarım ve izlediklerim:

İnsanları Sevmelisin
“İnsanlara karşı işlenmiş bütün suçlarda kişiler:
-Elden ne gelir ki.
-O şartlarda başka bir şey yapamazdım ki.
-Savaş bu.
-Öldürmesem ölecektim.
-Ben gerekeni yaptım.
diye kendilerini aldatıyorlar. 
Aslında sevmemiz gereken insanları öldürüyoruz.
Bu acı yaşantılara bizleri sürükleyen yöneticiler ise:
-Toplum adına, toplumun daha mutlu günleri adına
diyorlar ve bu ALDATILIŞ yüzyıllardır sürüp gidiyor. Yazar, insanların kıyasıya öldürülmesini, faşizmi, savaş kışkırtıcılarını, ırk ayrımını, silah satıcılarını, usta kalemiyle ve yüreklilikle yerer bu yapıtında.”
diye tanıtılıyor kitap arka kapağında.
Kitabı şiddetle önerip okumamı sağlayan arkadaşıma teşekkürü borç bilirim beni bu güzellikle tanıştırdığı için. (Ki kendisi beni Pardayanlar ile tanıştıran kişidir;))
1940’larda, savaşın ortasında, Dresden’den Prag’a, Viyana’ya, İsviçre’ye ve Paris’e uzanan hikaye. Steiner, Kern ve Ruth’un hikayesi. Klasikler tadında. İnsanın hiç değişmediğini, yüzyıllardır aynı dertlerden muzdarip olduğunu gözler önüne seren bir eser.

Naçizane tavsiye olunur efendim.



Sakız Sardunya
Bu ayın çocuk kitabıydı. Kendimizi olduğumuz gibi kabul etmeyi ve iyiliği işleyen bir kitap. Didaktik kitapları sevmiyorum sanırım...



Filmler:
Juno
Değişik ve eğlenceli bir film. Ergen hamileliğini ve yaşama dair pek çok şeyi farklı bir biçimde anlatmış. Film boyunca elbette, “Bizde olsa evlenmeden hamile kalan bir genç kız nasıl dışlanırdı” yı ve kültür farkını düşündüm...

Never Let Me Go
Kitap uyarlaması olan film son derece orijinal bir fikir temeline oturtulmuştu.
Senaryoda açığa kavuşturulmayan noktalar olsa da, ilginçliği için bile izlenmeye değer bir film.