Perşembe, Ocak 07, 2016

2015'in muhasebesi

2015'te düzenli olarak aylık film ve kitap dökümü yazısı yazdım. 
bir tek aralık ayını yazma fırsatım olmadı. esasen yazacak çok şey de olmadı. hiç film izlemedim. türk filmleri vardı aralıkta vizyona girenlerden izlemek istediğim. ama bir türlü izleyemedim. özellikle de sarmaşık. hala da oynuyor birkaç salonda. belki hala şansım vardır.


25 film izlemişim toplam. ayda 2 film  ortalama. fena sayılmaz. izlediklerimden en çok etkilendiklerim; birds (nihayet!), sarhoş atlar zamanı, hungry hearts, birdman, kış uykusu, little miss sunshine. 
aralıkta sadece bir adet kitap okudum . çalıştığım okulda 6. sınıf öğrencilerin okuduğu uysal ben isimli çocuk kitabı. cinsiyetçi söylemleri bir çocuk kitabında görmek oldukça sinirimi bozsa da iyilik temalı güzel bir çocuk kitabı olduğunu söyleyebilirim.


18 kitap okumuşum toplam. ayda 1,5 kitap ortalama. ehh, çok fena değil. okuduklarımdan en çok etkilendiklerim; bir şeyler eksik, filiz hiç üzülmesin, günübirlik hayatlar, var'olan annenin yok'luğu, peri gazozu, ergenlik ya da merhaba hüzün. 
oyun açısındansa son derece fakir bir yıl geçirdim. 3'ü bakırköy belediye tiyatroları'nın 1'i ikinci kat'ın olmak üzere toplam 4 oyun izledim. ne yazık ki şehir ya da devlet tiyatrolarından bir oyun görme fırsatım olmadı. izlediğim oyunlarda da aman aman etkilendiğim bir oyun olmadı. yine de cambazın cenazesi'ne gerek oyunculuk gerekse özgünlük bakımından hakkını teslim etmeliyim sanırım.

bu yıl en verimli olduğum alan gezilerdi.

mart ayında -hala yazısını yazamadığım- finlandiya, estonya, rusya gezimde toplam 4 şehir (talinn, helsinki, joensuu, st petersburg) görmüş oldum.
haziranda çıktığımız  hollanda, belçika ve fransa'yı kapsayan avrupa seyahatinde, önceden görmüş olduğum amsterdam ve paris'in yanı sıra, daha önce görmediğim 5 şehri (gent, bruges, brüksel, bray dunes, denhaag) gezme fırsatım oldu.
böylelikle avrupa'dan 9 yeni şehir tanımış oldum 2015'te.

yurt içinde ise 6 yeni şehir tanıdım diyebilirim. 
yazın bir hafta sonumu -yine hala yazısını yazamadığım- iğneada (edirne- önceden görmüştüm) ve kıyıköy'de (kırklareli) geçirdim. uzun zamandır görmek istediğim yerlerdi. 
ekim ve aralık aylarında da, yıllardır gerçekleştirmek istediğim kapadokya ve gap gezilerini yaparak 4 farklı şehri (nevşehir, kayseri, antep, urfa) görme şansını elde ettim. 
yılın son günü ise uşak'taydık (yazısı gelecek;)).

çok gezen mi bilir okuyan mı, bilmiyorum ama, bu yıl zamanımı okumaktan çok gezmeye ayırmışım ben görüldüğü üzere:)