Çarşamba, Ocak 06, 2016

kısacık gap gezisi- bölüm 2 - şanlıurfa

evet gap gezisi yazıma kaldığı yerden devam ediyorum.
sabah, antep'ten urfa'ya doğru yola çıktık. ilk molamızı fırat nehri üzerine kurulmuş birecik köprüsü'nde verdik. 



sonra, çok merak ettiğimiz yerlerden biri olan sular altında kalmış halfeti'yi görmeye gittik. halfeti'ye giderken sular altında kaldıktan sonra halkın yerleştirildiği yeni halfeti'den geçiyorsunuz önce. sonra çorak dağların ardından masmavi fırat göz kırpıyor. ve cittaslow tabelası karşılıyor insanı. 




biraz daha ilerleyince minik minik kafe ve restoranların dizildiği adeta sahil kasabası olan halfeti'ye varmış oluyorsunuz. 


varınca öğrendim ki, karagül dizisinin çekildiği yermiş burası. televizyon ve dizi kültürüm olmadığından bana pek bir şey ifade etmedi. ama "kara gül" isminin nereden geldiğini araştırdım hemen ve hikaye çok hoşuma gitti. meğer, dünya üzerinde siyah bir çiçeğin yetiştiği tek yermiş halfeti.
sular altından kalan batık şehri görmek için 1,5 saat süren tekne turlarından birine katılmak istedik. teknemizi kalkmasını beklerken kahvelerimizi yudumladık.





harika manzaralar eşliğinde tekne turumuzu yaptıktan sonra halfeti gerdanı denilen gap köprüsü'nden de bir geçip ardından hızla urfa merkeze doğru devam ettik.






nihayet akşam olmak üzereyken urfa'ya vardık. hemen aracımızı otoparka bırakıp hava kararmadan balıklı göl'ü görmek için hızla yürümeye başladık. balıklı göl yolunda ulu cami ve hasan paşa cami  yi de kısacık görme fırsatımız oldu. ve nihayet akşam ezanında balıklı göl'e vardık.



balıklı gölden sonra hemen dibindeki mevlid-i halil cami yi ziyaret ettik. anlatılan o ki, hz ibrahim, bu caminin içindeki mağarada dünyaya gelmiş.
bu ziyaretimizden sonra, iyice acıkmış olduğumuzu fark edip, tavsiye üzerine sembol ocakbaşı'nda aldık soluğu. adana, ciğer kebap, içli köfte sipariş ettik. oldukça lezzetliydi her şey. ama antep'teki lezzetler bambaşkaydı. yemekten sonra, hemen karşısındaki dondurmacı zeki'ye geçip urfa'ya özgü meşhur şıllık tatlısının (kısaca cevizli ve şerbetli krep denebilir bence) tadına bakmak istedik. 



şıllık tatlısını pek beğenmedik. aslında bir de künefe ve fıstık dolama sipariş ettik orada ama onları da beğenmedik. sadece künefenin üstündeki dondurma güzeldi. dondurmacı zeki işini iyi yapıyor galiba, ama diğer tatlıları pek başaramamış.
tatlımızın ardından hızla arabamıza gidip hemen dönüş uçağımızın kalkacağı gaziantep havaalanı'na doğru yola çıktık. 
ve böylece bir haftasonuna sıkıştırılmış, hızlandırılmış antep-urfa gezimiz son bulmuş oldu.

***urfa'da zaman yetersizliği nedeniyle içimizde kalanlar:
*harran ve viranşehir evleri
*göbeklitepe
*on iki havari kilisesi (fırfırlı cami)