Pazar, Nisan 01, 2018

2018 Mart Ayı Kitaplar (4)

Uuuuuupuzun ve hiç bitmeyecek sandığım bir aydı, mart ayı...
Şimdi yazmaya oturunca, ayı gözden geçirdiğimde bir defa daha ayrımsadım bunu. "Vay beee, o da mı bu ay yaşandı?!" diye şaşırarak hatırladım bu ay yaşadıklarımı...
İş yerinde yenilikçi işler yaptığımız ve çok enerjik günlerin yanı sıra oldukça sıkıntılı günlerim oldu, zaman geçmek bilmedi, bahar bir türlü gelmek bilmedi... Deeerken neyse ki, nihayet güzel nisandayız.
Nisan mis gibi havası ile çok güzel bir ay olacak diye ümit ediyorum. Yaşayıp göreceğiz bakalım.

Şimdi bakalım bu uzzzzuuunnn mart ayında neler okumuş neler izlemişim, neler katmışım dimağıma.
Bu yazıda kitaplara bakalım; film ve diziler de bir başka yazının konusu olsun;)


Fareler ve İnsanlar
Bu kitaba nasıl bu kadar geç kalmışım diye çok hayıflandım. Muhteşemdi. İki günde akıp gitti. Kısacık bir roman zaten ama nasıl insana dair, nasıl zamansız... Klasiklerin tadı bambaşkadır, bilirsiniz. Siz de henüz okumadıysanız, geç kalmayın derim benim gibi...





Bir Yoginin Otobiyografisi
Bu kitap ocak ayından bu yana elimdeydi. Başlarda hızla okuyordum, sonra araya başka başka kitaplar girdi, sonra okumaya yeniden ivme kazandırıp bitirdim.
Yoga eğitmenlik eğitimine başladığımda, okuma listemizdeki ilk kitaptı. Bir nevi, yoga temel metinlerini anlamaya hazırlık kitabı olan Bir Yoginin Otobiyografisi, bu alandaki tek otobiyografi olmasıyla son derece kıymetli bir kitap. Oldukça kalın olan kitap, yoga ile ilgili belli başlı konuları oldukça anlaşılır biçimde ele alıyor. Yoga ile ilgilenmeye başlayan herkese tavsiye edebilirim.



Bhagavad Gita
Temel yoga metinlerinden. Özellikle de, 4 yoga akımından biri olan Karma Yoga'nın temel metni.
Yoga eğitmeni olmak isteyen birinin, ya da yogayı daha iyi anlamak/öğrenmek isteyen birinin mutlaka okuması gereken bir kaynak.
Bu kitabı, ilk duyuşum 10 yıl öncesine dayanır. Yeniyüksektepe Felsefe ve Kültür Derneği Karşıyaka şubesinde Temel Felsefe Seminerleri'ne katılıyordum o zamanlar. Doğu Felsefesi dersinde Mahabbarata Destanı'nı işlerken bir bölümünün Kutlu Ezgi demek olan Bhagavad Gita olduğunu ve çok temel bir felsefi metin olduğunu öğrenmiştim.
Yoga eğitmenlik eğitimine başladığımda da, Bhagavad Gita'nın   Patanjali'nin Yoga Sutraları ve Hatha Yoga Pradipika ile birlikte 3 kadim yoga metninden biri olduğunu öğrendim hocamdan. Ve şubat ayında edindim her 3 kitabı da.
Bir Yoginin Otobiyografisi bitince Bhagavad Gita'dan devam ettim yoga okumalarına. Diğer ikisini de nisan ayında okumayı planlıyorum.



Annesinin Prensi
Yoga okumalarım nedeniyle biraz sekteye uğrayan mesleki okumalarım da çok eksik kalmasın diye bir de mesleki kitap bitirdim bu ay. Aralık ayında edindiğim bu kitaba da sömestr tatilinde başlamıştım aslında, ama yarım kalmıştı, tamamlamak bu ay mümkün oldu.
Psikanalitik bakış açısı ile anne oğul ve gelin ilişkilerini inceleyen kitap, insanın tüm biricikliğine rağmen nasıl da evrensel bir yapı olduğunu ve zaman-mekan fark etmeksizin hepimizin ne kadar da benzer şeyler yaşadığını bir kez daha fark etmemi sağladı.
Psikanalitik dili seven meslektaşlarım ve meslekten olmasa da ilgililer için oldukça keyifli bir okuma olacağını düşünerek öneriyorum.



Sardunyaya Ağıt- Fazıl Say

Fazıl Say'ın İlk Şarkılar albümünden daha önce de bahsetmiştim. Kesinlikle bağımlılık yapıyor, dinlemeye doyulmuyor... Muhteşem bir başyapıt kesinlikle! Serenad Bağcan'ın o enfes sesinin payı da çok büyük elbette bunda...
Albümden bu ara çok severek dinlediğim şarkı çok sevdiğim şair Can Yücel'in Sardunyaya Ağıt'ı.
Keyifle dinleyiniz efenim;)


"İkindiyin saat beşte
Başgardiyan Rıza başta
Karalar bastı koğuşa
Ikindiyin saat beşte

Seyre durduk tantanayı
Tutuklayıp sardunyayı
Attılar dipkapalıya
İkindiyin saat beşte

Yataklık etmiş zaar
Suçu tevatür ve esrar
Elbet bir kızıllığı var
Ikindiyin saat beşte

Dirlik düzenlik kurtulur,
Müdür koltuğa kurulur
Çiçek demire vurulur
İkindiyin saat beşte

Canların gözü yaşta,
Aklı idamlık yoldaşta,
Yeşil ölümle dalaşta
İkindiyin saat beşte"