Pazar, Mart 01, 2015

şubat ayı filmleri (4) ve kitapları (1)

zaman gerçekten de koşuyor, uçuyor, hızla ilerliyor!
zaten kısacık olan şubat ayının yarısından sonra yazamamışım... 14 şubatta o acı ve utanç verici olaydan sonra kendimize gelmek hepimiz için uzun sürdü zaten...
şimdi bu güzel BAHAR sabahına -evet nihayet 2015'in çetin kışını uğurluyoruz- şubat ayını kapatarak başlamak istedim.
ne yazık ki, epey verimsiz bir ay. baharla beraber daha zengin okuma ve izlemelerimizin olması umuduyla diyorum;)

bağışlanan terapi-i yalom
kitap şubat ayında bitti ama, başlangıcı çooook eskilere dayanır:) kitabı mayıs 2013'te almışım. o zamandan beri- neredeyse 2 yıldır- elimde dolaşan ve zaman zaman okuduğum bir kitaptı. zaten 1-2 sayfalık kısa bölümlerden oluşan ve ara verilerek okunabilecek bir mesleki kitap. danışan/ hasta gören herkeste bulunması gereken yararlı bir kitap olduğunu düşünüyorum. kitapla ilgili tek eleştirim ise yayınevine. irvin yalom kitaplarını önceden remzi kitabevi basıyordu ve son derece güzeldi. fakat son zamanlarda kabalcı'ya geçti. özellikle spinoza problemi'nde beni çok rahatsız eden yazım ve noktalama yanlışları, anlatım bozuklukları vardı. bu kitapta o denli yoğun olmasa da, yine de gözüme çarpan dil hataları vardı

onun dışında devrim ayetleri, peri gazozu ve bir cinayetin psikanalizi yarılanmış olarak elimde.önceden başladığım kitabı hemen bitirmeye çalışırken ve elimde bir kitap varken kat'iyen başka bir kitaba başlamayan ben, ne olduysa son zamanlarda eş zamanlı olarak farklı kitapları elimde gezdirir oldum...

filmlere gelince...
kış uykusu
ne denebilir ki! gerçek bir sanat eseri... bitmesini hiç istemeden ve kıpırdamadan izledim. nuri bilge ceylan'da görüntülerdeki zevke alışkınız da; bu sefer, kurgu, diyaloglar, oyunculuklar... muhteşemdi!

birdman
oscar'a aday filmlerin en azından bir kısmını izleme isteğimiz vardı; gelgör ki, sadece birdman'i izleyebildik. "en iyi film" de dahil olmak üzere, önemli birkaç ödülü de kazanan film, güzel ve orijinal olmakla birlikte, yılın en iyi filmi miydi emin değilim. 

in brugge
4 yıl önce izleyip çok beğendiğim filmi, bir kez de arkadaşlarımla beraber izledim. ne de olsa, benelüks turu için biletler alındı bile;) 
"4 ay sonra sokak sokak gezeceğimiz şehirlerde geçen filmleri izlemek, bu seyahat için heyecanımızı artıracaktır" düşüncesi ile hollanda ve belçika'da geçen film önerilerinize açığım;)

itirazım var
beş kardeş'i izlemeye başlamışken, "onur ünlü'nün izlemediğimiz işi kaldı mı" diye düşündük ister istemez ve itirazım var'ı bir türlü izleyemediğimizi hatırladık. hemen bu açığı kapatmak gerekti. diğer filmlerine göre, daha az absürd olan bu filmini de severek izledim ben.