Pazar, Kasım 25, 2018

Tayland, Phuket Adası

PhiPhi adalarından ve iki gece konakladığımız #rehabhostel den ayrıldık bugün. 
2.5 saatlik bir deniz yolculuğu ile Phuket’e ulaştık.
Tekneden inince şehir merkezindeki hostelimize bileti teknede satılan özel servislerle ulaştık.

(Tekne 10USD, servis 3USD)



MONKEY HILL-PHUKET TOWN
Phuket’te şehir merkezinde yapılacak keyifli etkinliklerden biri, maymun tepesine çıkmak.
Biz de bugün, kahvaltıdan sonra, hostelde tanıştığımız Alman arkadaşımızla #monkeyhill e çıktık. Hostelden yarım saat yürüme mesafesindeydi. Yokuş olduğu için ve hava çok sıcak olduğundan çıkış epey zorluydu.
Tepenin zirvesine yaklaşırken, maymunlar görülmeye başladı. #Jungle larından çıkmış asfalt yolda oturuyorlardı. Kimi bir diğerinin bitlerini ayıklıyor, kimi uyukluyor, kimi oyun oynuyor, kimi bebeğini emziriyor, kimi adeta arkadaşıyla sohbet ediyordu. 
Davranışlarını izlemek, becerikli hareketlerini gözlemlemek gerçekten çok keyifli.
Saldırgan ve tehlikeliler mi? Aslında hayır; ama, elbette tehdit algılarlarsa, mesela kamera ile gözüne kadar girerseniz, dokunmaya kalkarsanız, kendilerini koruma güdüsüyle diş gösteriyor ya da elleriyle vuruyorlar.
Burada en önemli unsur, bizim nasıl davrandığımız. #PhiPhi’deki #monkeybeach’te de aynı uyarılar vardı. Kesinlikle beslememek ve yiyecek göstermemek gerekiyor. Aksi durumda saldırganlaşabiliyorlarmış ve tabi ki her gün ziyaret eden onlarca turist beslerse zamanla avlanma, yiyecek bulma yeteneklerini kaybedebilirlermiş.
Kısacası, dikkati üzerinize çekecek biçimde davranmazsanız ve belli bir mesafede durursanız herhangi bir sorun oluşmayacaktır.

PHUKET CITY OLD TOWN
Phuket’te plajlar kısmında değil de doğu kıyısında, şehir merkezindeyseniz, gezebileceğiniz yerler Old Town ve Thalang Road.
Burada renkli, eski binalar, zevkli döşenmiş kafeler, hediyelik eşya dükkanları var.
Bu akşam bir festival var, Loi Krathong. Her yerde ona hazırlık var. Muz ağacı yaprakları ve çiçeklerle yaptıkları süsleri sulara bırakacaklar gecenin ilerleyen saatlerinde.
LoiKrathong festivali, Thai Takvimi’ne göre 12. ayın dolunayında kutlanıyor🌕 Festivalin anlamı, Budizm‘deki ‘sorunlarını bırak ve özgür ol‘ anlayışı ile bağlantılı. Bir nevi arınma töreni gibi; Krathong’ları dualar eşiliğinde suya bırakınca dertlerinin de akıp gideceğine inanıyorlarmış.

PhiPhi Adaları Geceleri

Adada gece hayatı çok çok çok hareketli. Çılgın partiler, yüksek doz alkol (soft uyarıcılar da rahatlıkla temin edilebiliyor), ateş dansı, havuz partileri, elektronik müzik, barlarda canlı müzik vs. Dünyanın her yerinden gelmiş gençler kaynaşıp, çok eğleniyor. İlgilisine, thaibox gösterileri var akşamları. Eğlence anlayışı bu şekilde olanlar, gece hayatını sevenler için biçilmiş kaftanmış gerçekten de Phiphi. Bizim gibi, “bunlar bana uymuyor” diyenler, sakinlik isteyenler de; içkisini, yiyeceğini alıp kumsala yayılıp mehtabı seyrederek huzurlu bir akşam geçirebilir. Ayrıca hem deniz kenarında hem çarşı içinde çok hoş, sakin mekanlar, restoranlar da mevcut. Oralarda da gayet keyifli vakit geçirilebiliyor. Fiyatlar diğer şehirlere göre bir tık yukarıda ama bizdeki turistik yerler gibi fahiş değil. 
Küçücük adada, yüzlerce turist var ama sıkış sıkış değil; isteyen istediği gibi etkinliği rahatlıkla buluyor.

Phiphi’de de Müslüman halk çoğunlukta ve farklı yaşam biçimlerindeki kimse kimseden rahatsızlık duymuyor, herkes birbirini gayet güzel kabul ediyor. Gelen turist de memnun yerli halk da. Turizm işini gerçekten iyi kotarıyorlar.