Cumartesi, Aralık 29, 2018

2019’a girerken- Yeniyıl Kararları

Yılın son günleri malum. ‘Nasıl bir 365 gün yaşadım’ı değerlendirme zamanı.
🌱🌱🌱🌱🌱
Bu yılın en büyük armağanı, hiç şüphesiz, çalışmaya ara verip seyahate çıkmak oldu.
Benim için müthiş, ama ‘herkes yapsın dünyanın en güzel şeyi’ falan da değil. Bunu ballandıra ballandıra pazarlayıp satmak istemiyorum...
Takdir edenlere çok teşekkür ederim, benzer hayali paylaşanların daha güzelini yaşamasını dilerim, eleştirenlere de kendi hayatına bakmasını salık veririm 😄
🌱🌱🌱🌱🌱
Ben ve eşim hayal ettik -hiç unutmuyorum o günü- (burası şans kısmı), 3 yıl bunun için para biriktirdik, sabrettik (burası da emek). Sadece ‘çok şanslı’ olduğumuz için gerçekleşmedi yani hayalimiz... İkimiz de mezun olduğumuzdan beri (22 yaşımızdan bu yana) bilfiil çalışıyoruz ve hep hesaplı yaşadık.
Düğünümüzün (yemeksiz, alkolsüz mü😱), gelinliğimin (tasarım değil, olacak şey mi 😱), evimizin, mobilyamızın (salon takımı yok😱), beyaz eşyamızın (bekarlıktan kalanlar mı😱), genel olarak yaşam tarzımızın mütevaziliğini ‘ucuzcu’, ‘cimri’, ‘özenilmemiş’ bulanları hep sezdik (bazen cüret edip açık açık söylediler zaten) ve hep görmezden geldik. Çünkü bizi satın almak mutlu etmiyordu, biliyorduk. Eşyalarla mutlu olanlardan üstün olduğumuz için değil, sadece böyleydi bu...
🌱🌱🌱🌱🌱
Velhasıl, bu yılın en temel öğretisi de şu oldu;
“İçinde Bulunmadığınız Bir Durumu Yargılamayın” (sözü sevgili arkadaşım @semragulustan da görmüştüm 💛)
Kendim müdaheleden, kararlarımın anlamaya çalışılmadan değersizleştirmesinden çok rahatsızlık duyuyorum. Bunu kimseye yapmamak için özel bir çaba göstereceğim ben de yaşamımın geri kalanında...
Herkesin farklı hikayesi, farklı hayalleri olduğunun bilincinde olmaya çalışacağım her sözümde, her davranışımda.
🌱🌱🌱🌱🌱
Şimdiden herkese gönüllerindekine kavuşacakları bir yeni yıl dilerim💛


Filipinler- Genel Bilgiler

FİLİPİNLER GENEL BİLGİLER
Filipinler’de yaklaşık iki hafta kaldık. Puerto Princesa ve El Nido’dan başladık, daha sonra Cebu’ya geçtik ve son olarak da Boracay’a geldik.
İlk başta oldukça olumsuz izlenimler oluşmuştu bizde; zamanla gittiğimiz her yeni şehirde imajı iyiye gitti gözümüzde.
Bir de “bir yere alışmak” diye bir şey var gerçekten; yeni bir yere gelinen ilk günlerde hep biraz yabancılık çekiyoruz; anlamaya, tanımaya çalışırken bir miktar tedirgin de hissediyoruz bir yandan. Birkaç günün sonunda kendimizi o kültürde daha rahat hissetmeye başlayıveriyoruz, garipsediğimiz şeyler normalleşiyor vs.
Filipinler’le ilgili genel izlenimlerimiz:

*Duyuluşu İspanyolcaya çok benzeyen kendi dillerinin (Filipino) yanısıra halk İngilizce konuşuyor. Reklam panolarında, marketlerde iki dil birbirine karışmış olarak kullanılıyor.
*Halkın büyük çoğunluğu Hristiyan, oldukça da dinlerine bağlı Katolikler.
*İnsanlar güler yüzlü, biriyle göz göze geldiğimiz an gülümsüyor. Ayrıca yardımseverler, bir şey soyduğumuzda içtenlikle yardımcı olmak istediklerini hissettik hep. Hallerinden memnun, mutlu görünüyorlar genel olarak. Çok neşeliler, sohbet esnasında gereksiz yere kahkaha atarken yakalıyoruz kendimizi 😄”Asya’nın mutlu insanları efsanesi”ne gezdiğimiz diğer ülkelerin hepsinden çok burada tanık olduk.
*Eşçinsellik çok yaygın ve toplumca normal olarak kabul görmüş (Tayland’daki gibi). Her türlü işte çalışabiliyorlar. Cebu’da tuttuğumuz evin emlakçısı, ElNido’da garsonlar, Boracay’da market çalışanı...
*Ülke genelinde internet hızı çoook yavaş (özellikle de El Nido’da)
*Otobüste inmek isteyenin bunu belirtmek için öpücük attığını duymuştuk, inanmamıştık😄Kendimiz de tanık olduk sonra, doğruymuş🙃. Aynı şekilde garson çağırmak, yol istemek için de öpücük kullandıklarına rastladık sonra. Neşeli, sevgi dolu millet vessalam😙
*Trafik, gezdiğimiz diğer Güney Asya ülkelerinin aksine sağdan akıyor.
*En büyük şehirlerden biri olan Cebu’da ulaşım için motortaksi, #jeepney en ekonomik seçenekler. Biraz daha konfor isteyen için #grab ve beyaz taksiler de yaygın.
*Çok pahalı bir ülke diyemeyiz ama, #backpacker yeri değil pek. Daha çok paralı turistlere yönelik bir turizm anlayışı var. Ülkeyi gezmek ve aktiviteleri deneyimlemek için paraya ihtiyacınız oluyor.
Ulaşım coğrafi nedenlerle oldukça zor; zahmetli olduğu için de maliyetli. Ayrıca sürekli vergi ödemeniz gerekiyor gezerken...
*Erkeklere ‘Sir’, kadınlara ‘Mom’ diye hitap ediyorlar😄


Filipinler- Boracay

CEBU’dan BORACAY’a ULAŞIM
Filipinler’in en güzel adası Boracay’a ulaşmanın yolu Caticlan’dan kalkan botlara binmek.
Caticlan’da havaalanı var, havayoluyla buraya ulaşabilirsiniz. Caticlan’a yakın bir havaalanı daha var ve oraya uçmak çok daha ekonomik. Bu nedenle biz de Cebu’dan bu daha ekonomik olan Kalibo havaalanına bilet almıştık. Noel gecesi olduğu için oldukça uyguna geldi bilet ve havaalanı ile uçak da çok sakindi.
Cebu’dan Kalibo’ya 50 dakikalık bir uçuşla ulaştık. Kalibo havaalanında indiğimiz yer bir bekleme salonu gibi küçücük bir yerdi. Biz “gece vakti ulaşım yoksa havaalanında uyur, bekleriz” diye düşünmüştük; ama, görünce anladık ki, Kalibo havaalanında böyle bir şey mümkün değilmiş. Neyse ki, gece boyu ulaşım varmış Boracay’a. 
Havaalanı çıkışında vanlar bekliyordu. Kişi başı 200PHP (20TL) vererek Kalibo’dan yaklaşık 80km mesafedeki Caticlan limana ulaştık van (minibüs) ile 1.5 saatte.
Limanda bot için bilet (50PHP) alırken, aynı zamanda Boracay’a giriş için 100PHP ve çevre için 75PHP vergi de ödeniyor, yani kişi başı 22.5 TL’ye adaya girebiliyorsunuz.
Bot bileti ve vergileri ödedikten sonra valiz kontrolü ve xrayler var. Orayı geçince bir başka güvenlik çıktı karşımıza ve otel rezervasyonumuzu sordu. Rezervasyonumuzu gösterince bir form doldurdu ve elimize damga vurdu. Kalacak yer rezervasyonunuz olmadan adaya giremiyormuşsunuz. Epey ilginç geldi bu kısım. Bu ada ülke için oldukça önemli olduğundan iyi korumaya çalışıyorlar muhtemelen...
Mesela adanın yakın zamanda temizlik için 6ay kapatılmış olduğunu okumuştuk buraya gelmeden. 
Buradan da geçtikten sonra bota bindik ve kalkması için dolmasını bekledik.
Kalktıktan sonra 10dakikada Boracay’a ulaştı tekne. Saat 3.5’tu. Bu gece için konaklamamız yoktu, gün ağarana kadar oyalanmamız gerekiyordu. 
Limanın hemen çıkışındaki #seveneleven’a girdik. 7/11’lar Asya’da gerçekten inanılmaz işimizi gördü. “Orada kahve alır oturur biraz zaman geçiririz” diyorduk ki, #elvan ve #şölen markalarının ürünlerini görüp mutlu olduk (Elvan Bangkok’ta da görmüştük). Hemen aldık tabi kahvemizin yanına. Öyle 1 saat geçirdikten sonra bir #tricycle’a binip kalacağımız yerin de bulunduğu #whitebeach kısmındaki #Station2’ye geldik (150PHP). Burada da McDonalds’ta biraz zaman geçirdik (aslında amacımız WiFi ve şarjdı; ama ikisi de yoktu).
5.5’ta kalktık ve gündoğumu için sahile yürüdük.
Ömrümüzde yaşadığımız en güzel tanıklıktı bir günün aydınlanmasına 💙



Filipinler’in doğası cennet gibi. 
Boracay da zirvesi diyebiliriz.
Gözün görebileceği en büyük güzelliklerden olsa gerek.
Bembeyaz un gibi yumuşacık bitimsiz bir kumsal, palmiyeler ve mavinin her tonunu barındıran sonsuz bir deniz💙💙💙
Boracay’ın gündoğumu ayrı güzel günbatımı ayrı,
Gündüzü ayrı güzel akşamları ayrı,
Suyun rengi, kumun rengi, palmiyeler apayrı...
Filipinler’e gelecekseniz, tercihiniz Boracay Adası olsun bizce 💙💙💙
Filipinler’in en iyi korunan adası Boracay.
Her ne kadar, sahile paralel olan cadde berbat durumda (yerler kazılı, kaldırım yok, her yer inşaat, elektrik direkleri düştü düşecek vs.) olsa da, sahile iyi bakıyorlar.
Gece temizlenip sabaha hazırlanıyor ve tertemiz gerçekten 🌴🏖🏝
BORACAY GENEL BİLGİLER
Filipinler’in cennet adası Boracay’a gelirseniz #WhiteBeach bölgesinde kalmayı tercih edebilirsiniz.
White Beach, Station 1-2-3 diye 3 bölüme ayrılmış. En hareketlisi #station2. Biz orada kaldık. Kaldığımız pansiyon sahile 20 metreydi. Subway, KFC, McDonalds gibi Amerikan markaların yanısıra yerel pek çok restorana da oldukça yakındı. Sahil boyunca pek çok mekan var; İtalyan’dan Çin’e, Yunan’dan Japon’a dünya mutfağı elinizin altında.
Station 1’e doğru yürüyünce D’Mall dedikleri bir sokaklar bütünü var. Orada da restoranlar, dondurmacılar, hediyelik eşya dükkanları vs var. 
Gece 12’den sonra sakinleşiyor mekanlar, hatta bazısının mutfağı 9-10’dan sonra kapanıyor. 
2 Club gördük, gece 2’ye kadar açık olduğu yazıyordu kapısında. 
Eğer bütçeniz uygunsa #station1’de çok güzel oteller var. O kısım halktan ve esnaftan biraz daha uzak, kendi halinde bir atmosfere sahip.