Pazartesi, Kasım 19, 2018

Thai Mutfağı

3 haftadır Tayland’dayız; evde kalıp yemek pişirdiğimiz 5 gün dışında ThaiMutfağı yedik ve epey lezzetli bulduk. Oldukça zengin ve dünyada baş sıralarda olan bu mutfağın temel besini, Güney Asya’nın tamamı gibi, pirinç ve noodle. Çeşitli sebze, et ve yumurta ile çeşnilendirdikleri noodle ve pirinçleri kahvaltı-öğle-akşam ayırt etmeden yiyorlar. Denizlerle çevrili bir ülke olduğundan deniz ürünleri çok fazla; her tür balık ve deniz ürünü bulmak mümkün. Börtü böcek pek görmedik, sadece akrep satıldığını gördük sokaklarda (fotoğraf çekmek ücretli olduğundan fotoğraf çekeledik). Et olarak domuz eti ve tavuk en çok kullanılan, bir de ördek var. 
Ekmek yok, evet resmen yok! Bizim gibi bünyeleri biraz üzüyor bu. Ama, ne demişler, “Gittiğin yere kendi alışkanlıklarını götüreceksen, gitmenin ne manası var?! Roma’da Romalı gibi davran.” Biz de öyle yaptık. Streetfood çok meşhur ve çok ucuz. Belki de bu nedenle yerel halk da yemeklerini dışarıda yiyor ya da dışarıdan paket (plastik poşetlerde) yaptırıp evde/iş yerinde yiyor. 



Sokak yemekleri fastfood değil, sıfırdan pişiriliyor, sebzeler doğranıyor vs... Geleneksel yemeklerden en sık karşılaşılan PadThai, KaoSoi, TomYam çorbası, Papaya Salatası. Yemeklere lezzet katmak için şeker, soya ve maalesef batıda yasak olan #çintuzu (#msg) kullanılıyor. Tuza çok az rastladık, mesela restoranlarda bizde tuz-karabiber olur ya, burada çiliacısos-şeker duruyor masada. 
En ünlü tatlıları mango with sticky rice. Denemedik biz, ama, seveni çok. Antep katmeri mantığındaki roti’yi çok sevdik (tabi fıstık yerine Nutella+muz konuyor), bir de Waffle benzeri crepe’i çok güzel yapıyorlar.

Meyveler tropik, şekerli, sulu ve çok lezzetli; favorimiz guava (farang) ve küçücük tatlı karpuzları. Meyveleri coconut sütünü ve kajuyu yemeklerde de kullanıyorlar. Oldukça seçenekli olan bu yemek kültüründe herkes damak tadına göre yiyecek bir şey bulabilir diye düşünüyoruz🤤