Pazartesi, Kasım 12, 2018

Wat Mok Kham Lan- Budist Bahçesi

Chiang Mai’ye dönüş yolunda yağmur yağmıyor ve biz de hızımızı almış gidiyorken sadece bir defa mola verdik keyfi olarak. İki gün önce MaeHongSon’a gidiş yolunun henüz ilk yarısındayken yolun sağında çok etkileyici bir tapınak görmüş ama yolun diğer yönünde olduğumuz için girememiştik. O zaman, MaeHongSonLoop unu tamamlayacağımızı düşünüyorduk. Çemberi tamamlayınca dönüşümüz başka bir yoldan olacaktı ve bir daha da buraya gelme şansımız olmayacak diye üzülmüştük. 
Gel gör ki, hayatın her zaman başka planları vardır sizden habersiz. Üzerinden iki gün geçtikten sonra, biz çemberi tamamlayamayıp aynı yollardan hostelimize dönüyorduk. Ve yine aynı saatlerde o tapınağın yanından geçiyorduk. 
Aslında çok çok yorgunduk, bir an önce varıp dinlenmek istiyorduk; ancak, ikinci defa gelen şansı kaçırmak istemedik ve direksiyonu kırıp 500 metre yukarı çıktık. İyi ki de öyle yapmışız. Şimdiye kadar gezdiğimiz tüm tapınaklardan farklı bir yer olduğunu girişinden hissettiriyordu. 


İsmi Wat Mok Kham Lan olan bu yer devasa bir kompleksti. İçeride keşişler ve çocuklar vardı. Büyük olasılıkla aynı zamanda bir okuldu burası. (Epey araştırmamıza rağmen, hakkında bilgiye ulaşamdık). Diğer tapınaklardaki benzer heykellerin yanısıra çok değişik, muhtemelen mitolojik hikayeleri canlandıran heykeller de vardı, mesela bir cehennem sahnesi gördük, ki Budizm’de öyle bir inanış yok diye biliyoruz.



En etkileyici noktalarından biri de vadinin tepesindeki dev yatan Buddha heykeli ve yanındaki kocaman heykeller. Ki zaten, bizim bu tapınağı uzaktan görüp fark edebilmemizde bu en tepedeki dev heykeller sayesinde oldu. 



Bir diğer özelliği ise, doğanın içinde ve yerleşimlerden uzak olması sayesinde meditasyon ve vipassana için biçilmiş kaftan oluşu olsagerek. 

Google’da bile pek yeri olmayan bu biraz ürkünç ve son derece enterasan yeri, yolunuz düşerse mutlaka görün.

2 yorum:

  1. Tapınaklar çok ilgi çekici, aynı zamanda huzur verici olduğunu tahmin ediyorum.

    YanıtlaSil
  2. Gizemli görünüyor, felsefesi derin bir öğreti.

    YanıtlaSil