Cuma, Aralık 28, 2018

Filipinler- El Nido

EL NIDO’ya VARIŞ
Plan şaşınca El Nido’ya varış saati de şaştı tabi. Kendimizi gece 3’te otogarda bulduk. Bindiğimiz yerde anlaştığımız adam, bize bileti satarken, aracın zaten varınca otogarda bekleyeceğini, bizim de sabaha kadar içinde bekleyebileceğimizi söylemişti. Ama vardığımızda şoförün bundan haberi olmadığını anladık... Mecburen indik ve terminalde gün doğumunu beklemeye başladık. Terminal dediysek, kafanızda bizimkiler gibi bir şey canlanmasın... Nasıl bir yer olduğu hikayelerde var...(yolculuk kişi başı 50TL ydi bu arada)
#PuertoPrincesa’nın geri kalmışlığı karşısında yaşadığımız şokun iki katını burada yaşadık. Zira El Nido, Filipinler’in en öne çıkan turist cazibe merkezlerinden biriydi. Nasıl bir devlet/ şehir yönetimi böyle bir potansiyeli böyle başıboş, böyle bakımsız, yollarını bozuk ve çamurlu bırakabilirdi...
İnternet ülke genelinde aşırı yavaş olduğundan araştırmaları düzgünce yapamıyoruz. Bu sabah buraya indiğimizde kalacak yerimiz yoktu. Bulduğumuz yerlerin hiçbiri bir türlü içimize sinmemişti; kafamızdaki konaklama seçeneklerini yerinde görüp karar verecektik. 
Gün ağarınca merkeze yürüyüp önce kahvaltı ettik. El Nido’da ilk oturduğumuz mekan olan Nido Cafe internet, şarj, tuvalet, kahvaltı... her ihtiyacımızı karşıladı. Gayet memnun ayrıldık oradan. Kendimize gelmiştik, şimdi sırada bu gece uyuyacak bir yer ayarlamak vardı. İnternet araştırmamıza göre içimize en çok sinen #AshokHomestay’e geldik gözümüzle de bir görmek için. Olumlu bir izlenim edinince, bu gece kalmak üzere anlaşıp, çantalarımızı bırakıp çevreyi keşfe çıktık.


EL NIDO İLK GÜN
Hostele eşyaları bırakıp şehri keşfe çıktık.
Bir avuç yer El Nido. Bir ana caddesi, onu kesen minik ara sokakları ve ana caddenin sonunda sahili var. Bir de merkezde değil de; başka tarafta #NacpanBeach var. Ancak oraya taksiyle (3cycle ya da van) veya motorsiklet kiralanarak 40 dk yolculuk ile gidilebiliyor. Ayrıca giriş ücretli. O nedenle oraya gitmedik. 
Merkezdeki sahilde vakit geçirdik. Burada güzel bir sahil var; ancak, liman olarak kullanıldığından yüzülmüyor.
Burada yapılacak en iyi aktivitenin turlara katılmak olduğunu okumuştuk. Merkezde pek çok tur şirketi var ve hepsi aynı turları yapıyor. Tur A, B, C, D. Hepsinde de birbirinden güzel yerlere gidiliyor. Biz de sonraki günümüz için tur C’yi ayarladık. Daha uygun olacağını düşünüp internetten (kişi başı 1200PHP-120TL) aldık; ancak fiyat aynıymış.
Hostele gelip dinlendikten sonra akşam yemeği için dışarı çıktık. Hava kararınca gözümüze daha güzel göründü burası. Oldukça güzel mekanlar vardı. #Sava ve #Happiness ın methini duymuştuk.Happiness çok kalabalıktı, kapısında menüsüne bakarken, karşısındaki @cafe.athena dan yardımcı oldular. Yemeklerinde #msg olmadığını söylediler; gerçekten de vücudumuzda yemekten sonra herhangi bir reaksiyon olmadı. Fiyatlar biraz yüksekti; ama, denize nazır lezzetli yemek yemek insan ruhuna iyi gelen bir şey, arada yapılmalı😉
EL NIDO İKİNCİ GÜN-TUR C GENEL BİLGİLER
Bugün sabah 8’de limandaydık. Tur şirketimizi (#jhonnas) bulduk ve işlemlerin tamamlanmasını bekledik. Tur şirketinden memnun kaldık, öneririz 👌🏻
(Turları almak için baktığımız siteler #thetripguru ve #klook. Buralarda kredi kartı geçerli.)
1200PHP (120TL) ödediğimiz turda öğle yemeği, şnorkel, deniz gözlüğü veriliyor. Deniz ayakkabısı da 100PHP’ya (10TL) kiralanabiliyor tur şirketinden. Biz bundan sonra da turlara katılacağımız için, her seferinde kiralamaktansa, kendimize ait olması daha mantıklı geldi. Tekneyi beklerken yakınlardaki dükkanlardan birinden (art’tı ismi) 350PHP’ya (35TL) satın aldık. “Ben ayakkabısız idare ederim” demeyin, gidilen koylarda gerekiyor.
Tur ücreti haricinde gidilen noktalar için kişi başı 200PHP (20TL) çevre vergisi ödenmesi gerekiyor, bu ödeme 10 gün geçerli, yani belgenizi gösterdiğinizde daha sonra katılacağınız turlarda tekrar ödemiyorsunuz. Ayrıca ikinci durakta kilise var ve orada da 100PHP (10TL) kiliseye ödeme yapılıyor...
Tur C’nin 5 durağı var, 5’i de efsane.
Sabahları limanda yoğunluk oluyor, pek çok tur teknesi aynı anda çıkmaya çalışıyor, bu nedenle 9’u geçiyor yola çıkmak. Dönüş 16:30’u buluyor.
Tekne bazen çok sallıyor, bulantı için ilaç bulundurmakta fayda var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder